Předem mého sdělení bych chtěl všechny ujistit, že níže uvedené nemá příliš společného s událostmi zde v uplynulých dnech popisovanými, hlavně ohledně keše GC21MZ9. "Příliš" píšu proto, že danou věc jsem zvažoval už předtím, nicméně je pravda, že daná keš (resp. reakce kačerů) rozhodnutí potvrdila a uspíšila.
Tak k věci - v listopadu už tomu byly 2 roky, co jsem začal dělat reviewera. Uteklo to jako voda, to by jeden neřekl... Už když jsem v r.2007 začínal, říkal jsem si, že déle než haggaeus to asi moc není únosné "vydržet" - Marek vydržel cca 2 roky a 4 měsíce a v době, kdy skončil (konec října 2007), bylo v CZ cca 5300 keší a 2 revieweři. Dnes, po víc jak 2 letech, je v CZ keší téměř 16000 a revieweři 4 (+Igi jako záloha z SK, ale on toho má na Slovensku už též dost a dost), čili i z toho je vidět, jak i vytížení na jednoho reviewera roste (pro ilustraci - k dnešnímu dni já osobně mám za sebou už přes 6800 publikací, z toho odhadem tak 90% z CZ). Je tedy jasné, že už jsem vydržel celkem, dost, no ne?

Důvody rozhodnutí jsou myslím jasné, nicméně je jich více, shrnu 3 hlavní:
- ten výše uvedený s orientačním počtem vyjadřující rostoucí tempo schvalování vyjadřuje jen to, že ačkoliv to člověka baví, tak časem (ty 2 roky jsou myslím hranice která tomu odpovídá) si vše ve schvalování až moc plně "zautomatizuje" - při mnoha tisících publikací není divu. Vytrácí se tak určitou stereotypností a automatizací motivace v tomto pokračovat, což byl i pokud si pamatuji hlavní důvod haggaea, proč toho tehjdy nechal on
- další důvod je též čas - ačkoliv oproti jiným mám volného času relativně dost (zatím bez rodiny, dětí,...), tak přesto se situace od doby kdy jsem začínal změnila - když jsem začínal, tak jsem ještě studoval, tj. času o to více, nyní při práci je to jiné. Též na koníčky mi zbývá daleko méně času, což je pochopitelné, nestěžuji si, ale je třeba holt též se věnovat něčemu jínému než GC a aktivy tak rozprostřít, že - takto se více budu moci věnovat tomu, co vyjadřuje i můj reviewerský nick (vlaky, turistika). Opět pro ilustraci - koncem dubna 2009 před posilou týmu (BHR a DLR) nebylo výjimkou sedět nad review stránkami GC.com i 4-5 hodin v kuse i 3 dny po sobě, aby fronta polevila, zvlášť po mé dovolené v té době - ale abych neodradil budoucí zájemce, není to v celoročním průměru zas tak hrozné, zvlášť po posílení týmu o kolegy BHR A DLR.
- určitým důvodem, jak jsem naznačoval v úvodu, je do jisté míry i mým "znechucením" částí CZ GC společnosti - ačkoliv je mi jasné, že "brblá" jen menšina kačerů (desetinka procenta?) a ostatním práce rev.obecně nevadí či ji třeba i obdivují?, tak právě ta desetinka procenta, která místo racionálního přístupu a vysvětlení situace aproblému volí obvioňování kdekoho apod. je poslední dobou slyšet až moc - a právě ona mé rozhodnutí opustit review řady urychlila (původně jsem plánoval skončit až na podzim 2010) - zvlášť kačer Čejda a jeho cholerický výstup na eventu v Pardubicích, kdy mě slovně dost nechutně napadl za výše zmíněnou kešku, stála opravdu za to

No - už jsem se rozepsal možná až moc. Zkrátka jak se říká - v nejlepším je dobré skončit (týká se mě) a též nové koště lépe mete, aneb nová krev bude snad jistě dobrou posilou rev.týmu, podobně jako kolegové DLR a BHR, kteří se ze začátečníků už v podstatě vypracovali na "řadové" reviewery, čili nebude problém místo mě zaškolit dalšího, snad stihnu ještě já sám přispět

Všem, kterým má reviewerská činnost za dobu mého působení byla po vůli děkuji, odpůrcům typu Čejda mohu jen vzkázat to, ať si to klidně jdou dělat sami, není problém - ale asi by též nebyli rádi, aby po X hodinách týdně práce nad reviewerským rozhraním byli ještě seřváváni na eventech namísto kliného osvětlení problému.
Toto vlákno jako jedno z mála ve skupině Reviewer nebude uzamčeno a JE otevřeno vaším případným příspěvkům, pokud by jste chtěli na toto téma nějak reagovat, není problém

No a ty 2 měsíce pevně věřím, že už to v klidu zvládnu, aniž bych někoho nas*al jako na Prosek point A - i když je to těžké, věřte tomu - nebýt ani příliš měkký ani příliš tvrdý... Každopádně jelikož bych rád odešel tak nějak důstojně